



# Joint LACE Data Assimilation Working Days & ACCORD Data Assimilation basic kit Working Days

## 22-24 September 2021, remote meeting

#### **Zoom Link:**

https://zoom.us/j/93883543644?pwd=WElvMVZ1dTIzYnJWaE5nZFc1YUcxUT09

Meeting ID: 917 5380 9126 Passcode: 468030

### **Wednesday (22th September 2021), between 9:00 – 17:00**

09:00-09:10 Welcome and opening

09:10 – 09:20 Organization of DA area in the new ACCORD consortium (R.Randriamampianina)

09:20 – 10:40 First common block of progress/status presentations, ~15 min/pres: Czech Republic, Austria, Croatia, Hungary [80 min ]

10:40 – 11:00 Break [20 min]

11:00 – 12:20 Second common block of progress/status presentations, ~15 min/pres: Romania, Slovakia, Slovenia, Poland [80 min]

12:20 – 13:20 Lunch break [60 min]

13:20 – 14:40 Third common block of progress/status presentations, ~15 min/pres (shared): Algeria, Belgium, Bulgaria, Morocco [80 min]

14:40 – 15:00 Break [20 min]

15:00 – 16:00 Third common block of progress/status presentations, ~15 min/pres (shared): Portugal, Tunisia, Turkey [60 min]

16:00 – 16:20 Status of HIRLAM upper-air DA activities (M. Lindskog)

16:20 – 16:40 Status of HIRLAM surface DA activities (E. Kurzeneva)

16:40 – 16:50 Status of OPLACE (A. Trojáková)

16:50 – 17:00 Discussion





### Thursday (23th September 2021), between 9:00 – 17:00

9:00 – 10:30 The B-matrix action talks and discussion (ST8) [90 min]

- B-matrix: general overview and theoretical aspects (P. Brousseau)
- Practical aspect of the B-matrix computation (A. Bučanek)
- Calculation of B-Matrix at ECMWF with support of ZAMG and SHMU (Y. Cengiz)
- Discussion

10:30 – 10:50 Break [20 min]

10:50 – 12:10 LACE &DAsKIT thematic talks [80 min]

- Impact of radar reflectivity assimilation (S. Panežić)
- Latest developments in HOOF (P. Smerkol)
- Assimilation of GNSS data in 3D-Var (I. Dehmous)
- Discussion

12:10 – 13:10 Lunch break [60 min]

13:10 – 14:40 LACE & DAsKIT thematic talks – cont. [90 min]

- Experiments with SEKF in AROME (H. Toth)
- Validation of surface DA (Y. Cengiz)
- A brief introduction to OOPS version of 3D-Var (B. Strajnar)
- NodeRunner status (A. Deckmyn)
- Discussion

#### Friday (24th September 2021), between 9:00 – 12:00

9:00 – 9:45 Summary and discussion DAWD and DAsKIT

9:45 – 10:00 Coffee break [15 min]

10:00 – 11:30 LACE DA discussion and planning (RC LACE), same Zoom link

10:00 – 11:30 DAsKIT DA discussion and planning (DAsKIT), separate Zoom link:

https://zoom.us/j/97344032586?pwd=Y0syZC84QXJ2L3RPNGgrRWNxcWIrdz09

Meeting ID: 973 4403 2586

Passcode: 501837